Slobodni dani tokom zimskih praznika idealna su prilika da kreiramo hygge u svom domu. Opuštanje na kraju godine, odmor i druženje s prijateljima pomoći će nam da obnovimo energiju i pripremimo se za planove u sledećoj godini.

Postoje velike sličnosti između hygge atmosfere koju stvaramo u domu svakodnevno i božićnih i novogodišnjih dana. Da bi nam bilo udobno, možemo da ukrasimo svoj dom ili da unesemo sasvim male izmene da bismo se osećali prijatnije.

Različite tradicije i savremeni trendovi utiču na našu odluku kako da uredimo svoj dom. Pitamo se kako bi trebalo da izgleda naš prostor u vreme božićnih i novogodišnjih praznika. Tradicionalno i moderno. Udobno i veselo. Pastelno i svetlucavo. Crveno i zeleno. Srebrno i sivo.

Kako god nam prija!

Ukrasi pomažu da unesemo duh praznika u svoj dom

duh-praznikaVenac za vrata, kuglice za jelku, svetlucave trake, lampice, sveće, aranžmani za sto, držači kašika sa likom irvasa. Ponuda je velika – na raspolaganju su nam radnje, sajmovi rukotvorina i kupovina preko interneta. Nikad nije bilo više mogućnosti da svako pronađe nešto po svom ukusu.

Praznični hygge duh unećemo u svoj dom i ako samo promenimo boju jastučnica na omiljenim jastucima i koristimo meke pamučne salvete tokom prazničnog obroka. Blagi osmeh na svetlosti lampica ili sveća i omiljena hrana na stolu dovoljni su da osetimo zahvalnost za blagoslove u svom životu. Sve ostalo zavisi od vašeg ukusa i potreba.

Da li ste već odlučili koje kolače ćete pripremiti za dane praznika? Isprobajte recept za mirisne bakine medenjake.

Da li nam je neophodna jelka?

Kićenje jelke ima dugu tradiciju u evropskim zemljama. U Srbiji su se prvi ukrasi pojavili početkom 19. veka, a danas gotovo da nema doma bez okićenog drvceta. Ako kitimo jelku, veoma je važno da brinemo o zaštiti šuma. Obavezna je kupovina jelke s busenom i deklaracijom koja pokazuje da se radi o drveću uzgojenom samo za ovu namenu.

Uz jelku treba kupiti veliku saksiju u koju ćemo sipati šljunak, otprilike 5 cm visine. Na šljunak se dodaje humus u koji je dodato i posebno đubrivo. Kada zasadimo jelku, dobro je zalijemo. Prilikom kićenja jelke, potrebno je obratiti posebnu pažnju na vrh, jer ako se ošteti – jelka će početi da se suši. Tokom praznika, treba zaliti jelku bar dvaput nedeljno.

novogodisnja-jelkaNakon praznika, jelku ne smemo odmah da zasadimo, nego treba prvo da je držimo u hladnijoj prostoriji, da bi se privikla na hladnoću. Posadićemo je kad temperatura vazduha bude iznad nule. Takođe je moguće napraviti dogovor da se jelka vrati u rasadnik u kojem smo je kupili (Javno preduzeće Srbijašume). U rasadniku može da se dobije i detaljno uputstvo o nezi jelke.

Iako veštačka jelka nije sama po sebi od prirodnih materijala i ne miriše divno poput prirodnog drveta, koristi  se godinama. Pritom, izbegavamo mogućnost da nam ugine jelka koju smo zasadili u svom domu. Zbog toga je ona za mene najbolje rešenje.

Pošaljite čestitke prijateljima s kojima ste izgubili kontakt

posaljite-cestitkeJedna od hygge navika jeste i slanje čestitki. Možete da ih nabavite u knjižarama i poštama ili da ih poručite od domaćih dizajnera. Birajte one od recikliranog papira. Čestitke možete i sami da napravite.

Kraj godine period je i kada se prisećamo šta smo sve propustili da uradimo. Možda je dobra prilika da ponovo uspostavimo kontakt sa prijateljima i rođacima s kojima se dugo nismo videli. Pošaljite im čestitku sa toplom emotivnom porukom. Ako još niste odlučili šta biste mogli da kupite prijateljima, pročitajte predloge hygge poklona.

Više o hygge principima možete da pročitate kada preuzmete Jesenji hygge – Vodič kroz skandinavske tajne srećnog života

Marija Bogojeski uredila je svoj dom u hygge prazničnom stilu i snimila divne fotografije koje mi je ustupila za objavljivanje, na čemu joj od srca zahvaljujem.