Neočekivano lepo vreme omogućilo nam je da uživamo u prirodi iako se približava kraj godine. Staza zdravlja bila je naš izbor. Sunce, 14 stepeni i slobodan dan bili su dovoljni da krenemo da tražimo hygge u prirodi. Krenuli smo put specijalnog rezervata prirode Carska bara koji je od Beograda udaljen samo 50 kilometara.

Zima je podigla obrve i osmehom obasjala Carsku baru tog dana. Trenutno ovde ima malo posetilaca. Ispunilo nas je intenzivno osećanje da smo veoma udaljeni od gradske vreve. Nismo se vozili brodićem i nismo organizovali piknik. Staza zdravlja delovala je dovoljno privlačno. Pešačili smo i jednostavno smo uživali u prirodi.

Miris šume, šuštanje lišća pod nogama, blizina vode i društvo ptica koje su letele iznad nas uticali su da nam se misli o poslu i obavezama brzo umire. Ćaskanje i smeh sa početka šetnje ubrzo je zamenilo ćutanje. Bili smo zajedno i družili smo se, a istovremeno svako je za sebe pronalazio put do opuštenosti.

Staza zdravlja kao hygge put radosti

hygge-u-carskoj-bariSvaki korak Stazom zdravlja vodio nas je u sve veći spokoj. Osećanje bezbrižnosti omogućilo je da se u nama pojača osećanje životne radosti. Tokom šetnje, povremeno smo se udaljavali jedni od drugih, a potom tražili pogledom jedni druge da se ne bismo izgubili.

Susret očiju pratio je osmeh. Jedni u drugima prepoznavali smo isto osećanje. Pronašli smo i osetili hygge na Stazi zdravlja. I to duplu dozu.

Nekoliko sati druženja u šumi i upijanja slika prirode u kojoj se upravo smenjuju dva godišnja doba, ispunila nas je osećanjem prijatnosti koje lako prizovem kad god pomislim na taj izlet. Šetnju u prirodi završili smo druženjem u restoranu, uz kolače i tople napitke. Zapitala sam se da li izgledamo drugačije sad kad se svi osećamo drugačije.

Simbolično, Staza zdravlja pokazala nam je put do samih sebe.

Šetnja u prirodi – jedna od najvažnijih hygge aktivnosti

Bogatstvo prirode u Srbiji vrlo je neobično. S obzirom da ne pokriva veliku teritoriju, u našoj zemlji se vrlo brzo stiže do predivnih prirodnih oaza. Svaka od njih može da se nazove staza zdravlja.

carska-bara-sumaBoravak u prirodi samo po sebi izaziva prijatna osećanja. Ipak, naučna istraživanja ukazuju da se ne radi samo o osećanju. Tokom boravka u prirodi, a naročito u šumi, u našem telu odvijaju se procesi koji povoljno utiču na naše zdravlje.

Zato je veoma važno da i u gradskim sredinama postoje parkovi koji obezbeđuju ljudima prostor za predah. Bilo da sedimo, šetamo, brzo hodamo ili trčimo, svakodnevni boravak u parku biće dobra zamena za boravak u prirodi onih dana kad nemamo vremena da otputujemo.

Zašto ću se ponovo vratiti u Carsku baru

Specijalni rezervat prirode Carska bara nudi različite sadržaje. Staza zdravlja je za mene najinteresantnija, a odmah potom posmatranje ptica. Rezervat se može obići i turističkim brodom Carska lađa, što pruža mogućnost da se Carska bara upozna iz sasvim drugačije perspektive. U ponudi je i obilazak motornim čamcem, sa vodičem, pa čak i iznajmljivanje čamca na vesla i kanua. Vodič je na raspolaganju svima onima koji žele da dobiju više informacija o rezervatu, da posmatraju ptice i druge divlje životinje.

Prirodnjačka kuća ima salu za projekcije, gde mogu da se pogledaju reportaže o prirodnom bogatstvu Carske bare. One obezbeđuju da se upoznaju i oni sadržaji koji ne mogu da se vide tokom boravka od nekoliko sati u rezervatu.

Za ljubitelje prirode dobra je vest da je dozvoljeno fotografisanje. Posmatrajući ove divne fotografije koje je snimio Boris Okanović, možete da razumete zašto je Carska bara ovog puta bila naša hygge destinacija.

Više o hygge principima možete da pročitate kada preuzmete Jesenji hygge – Vodič kroz skandinavske tajne srećnog života