Međunarodni beogradski sajam knjiga, praznik ljubitelja čitanja, biće otvoren u nedelju, 21. oktobra. Ove godine sajam knjiga se održava pod sloganom Radost čitanja! Počasni gost je Kraljevina Maroko, prva arapska zemlja u ulozi gosta-domaćina.

Sajam knjiga održava se u Beogradu 63. put. Kao što smo navikli, počasni gost organizovaće različite događaje. U goste nam dolaze marokanski pisac Tahar Ben Želun, istoričar i generalni sekretar Marokanske zajednice u inostranstvu Abdela Busuf, kao i književnica i prevoditeljka Sana Šairi. Koncert poznatog marokanskog muzičara Farida Ghanama održaće se u Domu omladine, 22. oktobra.

Kada posetite Međunarodni beogradski sajam knjiga, imaćete priliku da čujete i američkog pisca Pitera Breta, peruanskog autora Santjaga Ronkaljola, portugalskog pisca Valtera Ugoa Maia i slovenačkog pesnika Roberta Simonišeka.

Marokanska čajanka na Vračaru najavila Sajam knjiga

Početkom oktobra, Udruženje srpsko-marokanskog prijateljstva organizovalo je Vikend Maroka na Vračaru. Posetila sam ovaj predivan događaj organizovan s idejom da građanima približi kulturu Kraljevine Maroko koja je počasni gost predstojećeg sajma knjiga u Beogradu.

zade-nikolicU svet marokanske književnosti posetioce je uveo filolog Zakarija Astitou, Marokanac koji živi u Srbiji već 7 godina. Imali smo priliku da probamo autentičan zeleni čaj iz Maroka, urme, slatkiše i da čujemo više o filozofiji ispijanja čaja kao i zanimljivostima o Maroku.

Videli smo predmete i odeću koja se nosi u Maroku, naučili osnovne pokrete šaibi (chaabi) plesa. Bile su organizovane radionice pravljenja nakita sa marokanskim motivima i radionica iscrtavanja kanom.

Predsednica Udruženja srpsko-marokanskog prijateljstva, Chaibia Bouydo Nikolić (na fotografiji) preporučuje nam da pročitamo 3 knjige marokanskih autora:

 • Leila Abouzeid: Povratak detinjstvu (Return to Childhood) 
 • Tahar Ben Jelloun: Sveta noć (Secred Night) 
 • Mohamed Choukri: Suv hleb (For Bread Alone)

Tahar Ben Želun u Beogradu

Jedan od najznačajnijih savremenih marokanskih, a takođe i frankofonih pisaca Tahar Ben Želun (Tahar Ben Jelloun) gostovaće u Beogradu 27. oktobra. On će učestvovati u programu koji organizuje počasni gost sajma knjiga, Kraljevina Maroko.

Filozof, pisac, pesnik, esejista i novinar (saradnik francuskog Monda), Tahar Ben Želun je doktorirao u oblasti psihijatrije. Dobio je Gonkurovu nagradu 1987. godine za roman Sveta noć.

Njegovu knjigu Brak iz zadovoljstva objavila je izdavačka kuća Clio kojoj zahvaljujem za predstavljanje ovog romana:

„Radnja romana Brak iz zadovoljstva počinje u Maroku pedesetih godina prošlog veka, ali se, zapravo, bavi aktuelnim društvenim problemima, prvenstveno problemom rasizma. Amir, trgovac iz Fesa, svake godine poslovno putuje u Dakar. Tamo, prema islamskom običaju koji putnicima dozvoljava da tokom odsustvovanja od kuće ugovore privremeni brak, takozvani brak iz zadovoljstva, Amir sklapa takav brak „na određeno vreme” sa Nabu, prelepom crnkinjom iz naroda Pel.

Između njih se razvija istinska ljubav i Amir uzima Nabu za drugu suprugu I odvodi je sa sobom u Fes. Nabu, koja se suočava s ljubomorom prve, bele žene, ali i sa svakodnevnim rasizmom, fundamentalizmom i netolerancijom, ubrzo rađa blizance. Jedan dečak je beo, drugi crn, a njihove sudbine će se veoma razlikovati. Dok je beli blizanac savršeno integrisan, crno dete će postati žrtva boje svoje kože”.

Predlozi Izdavačkog preduzeća CLIO

Pored knjige Brak iz zadovoljstva, CLIO je za nas pripremio izbor tri veoma interesantne knjige.

 • Vilijam Dejvis: Industrija sreće
  Sve je više korporacija koje zapošljavaju „direktore za sreću“, a Gugl ima svog „srećka“, koji zaposlene podseća na važnost aktivne pažnje i empatije. Stručni konsultanti za sreću savetuju poslodavce kako da oraspolože zaposlene, nezaposlene kako da povrate radni elan a, jednom prilikom u Londonu, i one koji su silom isterani iz svog doma kako da se emotivno okrenu budućnosti.Dva su bitna razloga iz kojih je nauka o sreći početkom XXI veka izbila u prvi plan, i oba su sociološke prirode. Njima se, kao takvima, psiholozi, menadžeri, ekonomisti i neuronaučnici koji tu nauku promovišu nikada direktno ne bave. Prvi se tiče prirode kapitalizma. Drugi strukturni razlog sve većeg interesovanja za sreću donekle još više zabrinjava, a tiče se tehnologije. Naučni pokušaji da se sazna ko šta oseća ili da se time manipuliše donedavno su se uglavnom odvijali u formalno prepoznatljivim ustanovama, poput psiholoških laboratorija, bolnica, radnih mesta, fokus grupa i slično. To više nije slučaj. U julu 2014. godine, Fejsbuk je objavio naučni rad koji je sadržao detaljne podatke o uspešnoj promeni raspoloženja stotina hiljada korisnika te društvene mreže manipulacijom vesti koje im se dostavljaju.
 • Dijego de Silva: Bračna terapija za ljubavnike
  Modesto i Vivijana su ljubavnici zarobljeni u nesrećnim brakovima. Podvrgavaju se bračnoj terapiji kako bi odlučili da li da nastave sa svojim dvojnim životima, ili da započnu novi, zajednički život, napuštajući svoje supružnike. Situaciju u kojoj su se našli posmatraju sa različitih stanovišta i tumače je često potpuno suprotstavljenim načinima.
  Vivijana je odlučna u nameri da ostvari svoje ciljeve i ambicije. Rastrzana je dilemom da li da ostane samo ljubavnica ili da svoj život izokrene naglavačke zbog ljubavi prema Modestu. Modesto je, sa druge strane, manje odlučan, prilično nezainteresovan za promene u svom životu. Kukavički teži da ostane u sigurnoj ulozi ljubavnika. U takvom paradoksu, Vivijana rešava da neodlučnog Modesta povede na bračnu terapiju pokušavajući da spasi njihovu vezu.Bračni terapeut je zbunjen zahtevom da analizira odnos između ljubavnika koji su se već otuđili od svojih brakova i porodica i izgubili sposobnost da vole. Ipak, prihvata se posla i upliće do te mere da rizikuje gubitak profesionalne etike.
 • Siva Vajdijanatan: Antidruštvene mreže
  Kako je Fejsbuk, od bezazlenog sajta Harvardskih studenata izrastao u silu koja, iako život može da učini nešto ugodnijim, demokratiju čini daleko izazovnijom. To je priča o gordosti sa dobrim namerama, misionarskom duhu i ideologiji koja kompjuterski kod vidi kao univerzalno rešenje za sve ljudske probleme. I osuda, kako su društveni mediji uticali na pogoršanje demokratske kulture širom sveta.

Radost čitanja u knjižari Apropo

U predivnom ambijentu knjižare-čajdžinice Apropo možete da pronađete veliki broj zanimljivih knjiga tokom čitave godine. Ovde možete da uživate u čitanju knjiga iz najrazličitijih oblasti i da se opuštate uz veliki izbor neobičnih čajeva.

apropo-cajdzinicaU susret Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, Nađa Parandilović i Anica Lapčević iz knjižare Apropo preporučuju nam 3 zanimljive knjige iz svoje ponude:

 • Selma Lagerlef: Ana Svard
 • Alehandro Hodorovski: Ples stvarnosti
 • Fransesk Miraljes: Ikigai

Ana Svard, knjiga nove izdavačke kuće Darma Books poznati je roman švedske nobelovke Selme Lagerlef. Roman prati sudbinu mladog sveštenika Karla Artura i njegove žene Ane. Bavi se problemima žena i njihovom potragom za smislom i ispunjenjem. Centralni ženski lik romana je Ana Svard, siromašna devojka koja uprkos društvenom položaju uspeva da zadrži punu kontrolu nad svojim životom.

U autobiografiji Ples stvarnosti, u izdanju Arete izdavačke kuće, autor se priseća životnih uspona i padova i iznosi svoje jedinstvene i složene poglede na svet. Hodorovski smatra da je svako od nas nasledio ličnost zahvaljujući porodičnom stablu. Ako se zagledamo u svoju dušu, dublje od odraza nasleđa, pronaći ćemo svetlost koja će nam pomoći da prevaziđemo najteža životna iskustva.

Ikigai – Tajna Japana za dug i srećan život, izdanje je Vulkan izdavaštva. Ikigai je japanski koncept životne svrhe. Da bismo otkrili svoj ikigai, neophodno je da strpljivo istražujemo dubine svog bića. Kako kažu žitelji Okinave, ostrva s najvećim brojem stogodišnjaka, ikigai je razlog zbog kojeg ustajemo ujutro. Kada čovek ima jasno definisan ikigai, njegov život je ispunjen i srećan i ima svrhu.

Blagotovoran uticaj čitanja na ličnu sreću

Na mojim radionicama govorim o istraživanjima koja pokazuju da je čitanje aktivnost koja povećava ličnu sreću.  Takođe, čitanje knjiga ima blagotvoran uticaj na zdravlje.

Naučnici su utvrdili da čitanje efikasnije snižava nivo stresa od slušanja muzike, šetnje i čaja. Čitanje je najbolji način da se opustimo, a samo 6 minuta čitanja može da bude dovoljno da se nivo stresa snizi za 2 trećine, kaže studija Univerziteta u Saseksu.

Psiholozi smatraju da je tako zato što naš um mora da se koncentriše na čitanje, pažnju usmeravamo na radnju iz knjige, počinjemo da maštamo, reči podstiču kreativnost i ulazimo u drugačije stanje svesti. Usled toga dolazi do opuštanja mišića i umirivanja otkucaja srca.

Ukoliko čitanje još uvek nije deo vaše svakodnevice, pridružite se knjigoljupcima na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga koji će trajati nedelju dana. Odaberite nekoliko knjiga u kojima ćete uživati i obavezno posetite štand Kraljevine Maroko.

Preuzmite besplatno već danas Jesenji hygge – Vodič kroz skandinavske tajne srećnog života, prvu knjigu o hygge životnoj filozofiji na srpskom jeziku.

Zahvaljujem gospođi Nikolić i Nađi i Anici iz knjižare Apropo na ustupljenim fotografijama i divnoj saradnji.