Od 2017. godine obeležavamo Međunarodni hygge dan. Neka vas ne čudi što ovaj dan još uvek nema dugu tradiciju. Svet je čuo za hygge [hige] tek nedavno. Skandinavska strategija sreće, o kojoj se danas diskutuje u čitavom svetu, ranije nije bila predstavljena na pravi način.

Šta je to hygge

Mala danska reč hygge, koja znači udobnost, podigla je ceo svet na noge krajem 2016. godine kad je objavljena knjiga Meika Wikinga Hygge – Danski recept za srećan život (The Little Book of Hygge The Danish Way to Live Well).

Svi su poželeli da nauče šta je to hygge, kako ga Danci praktikuju i zašto baš hygge presudno utiče na činjenicu da se Danci nalaze među najsrećnijim nacijama na svetu.

Kolinsov engleski rečnik proglasio je reč hygge za reč 2016. godine. Uvedena je i u Oksfordov rečnik, gde se kaže da je hygge: „Kvalitet udobnosti i prijatnog druženja koje stvara osećanje zadovoljstva ili blagostanja”.

Koristite domaće izvore da saznate više

Hygge je jedna od reči koja ima mnogo definicija. Čarolija udobnosti. Osećaj, atmosfera spokoja. Uživanje u trenutku – bilo sam ili u društvu, u kući ili u prirodi. Umetnost uživanja u jednostavnim stvarima. Dobar život. Predah. Na mom blogu možete da pročitate više o ovoj filozofiji dobrog života.

Blog sam pokrenula krajem 2017. godine, a pripremila sam i dve e-knjige, Jesenji hygge – Vodič kroz skandinavske tajne srećnog života i Zimski hygge – Usporite i uživajte u jednostavnim zadovoljstvima koje i danas rado preuzimate i čitate 🙂

Kako provesti hygge praznik

Na današnji dan, ako radite, pozivam vas da pauzu na poslu provedete u prijatnoj šetnji ili veselom razgovoru s kolegama. Izađite na kafu, čaj i kolače. Neka danas bude dan kad delite osmehe i komplimente.

Kod kuće, pogledajte stari porodični film, čitajte umotani u meko ćebe, zapalite svećice, uključite lampe umesto lustera. Ako imate vremena, skuvajte jednostavno domaće jelo ili ispecite kolač po starinskom receptu i pozovite goste na iskren razgovor s mnogo smeha. Provedite dan u prirodi. Prenesite dobro raspoloženje na druge ljude.

Malim akcijama pokažite da je moguće učiniti svet boljim mestom za život. Prisetimo se onih koji imaju manje sreće od nas. Ako možete da pomognete Prihvatilištu za odrasla i stara lica u Kumodraškoj 226 u Beogradu, pozovite 0112466996.

Pomoć je potrebna i Svratištu za decu Beograd, koje na dve lokacije u Beogradu pruža toplo utočište deci i mladima tokom dana. Ako možete da pomognete, molim vas da pozovete 0113390258.

Svi znamo nekog kome možemo da pomognemo. Ponekad je dovoljna topla reč ili tanjir tople supe. Istraživanja kažu da se lična sreća uvećava kada uradimo nešto za druge – kolege na poslu, klijente, nepoznatu osobu na ulici, životinje. Proverite da li su stručnjaci u pravu.

Na predlog Jo Kneale, autorke knjige How to Hygge the British Way, 28. februar je 2017. godine proglašen za International Hygge Day. Srećan Međunarodni hygge dan!