Jedan od planinskih dragulja Srbije, Fruška gora nalazi se na oko 90 kilometara od Beograda. Stanovnici Novog Sada imaju sreću da im Fruška gora bude udaljena svega oko 10 kilometara. Od Novog Sada vožnja kolima traje oko 15 minuta.

Šetajući Fruškom gorom na dan Božića uživali smo u toplom zimskom danu i svežem šumskom vazduhu. Videli smo i fotografisali prve visibabe. Bilo je dirljivo videti ih kako su izrasle i po samoj pešačkoj stazi. Nismo ih brali, niti vadili s lukovicom. Divili smo se njihovoj lepoti i potom ih ostavili tamo gde pripadaju.

Visibaba je zaštićena biljna vrsta

visibaba-fruska-goraU knjizi Zaštićene vrste flore i faune Srbije koju je objavilo Javno preduzeće za gazdovanje šumama Srbijašume možete da pronađete podatke o visibabi kao zaštićenoj vrsti.

Visibaba Galanthus nivalis L. (odeljak Angiospermae, familija Amaryllidaceae) zaštićena je po CITES konvenciji. Stanovnik je listopadnih, mešovitih, četinarskih šuma, od nizija do subalpijskog regiona do 2200 m nadmorske visine.

Takođe je CITES konvencijom zaštićena i visibaba Galanthus elwesii Hooker fil.elwesii (odeljak Angiospermae, familija Amaryllidaceae). Ona se razlikuje od G. nivalis po većoj lukovici, listovi su joj žljebasti, vrh listova je podvijen. Ova visibaba zastupljena je u jugoistočnoj Srbiji.

Nacionalni park Fruška gora

Fruška gora je od 1960. godine nacionalni park koji pokriva teritoriju od oko 25 000 hektara. Usamljena je planina u Panonskoj niziji, pa je nazivaju i ostrvska planina. Njeni predivni pitomi pejzaži, prirodno i kulturno bogatstvo čine je idealnom destinacijom za jednodnevni izlet u prirodi. Ovde hygge-a ima u izobilju.

Na Fruškoj gori žive retke, ugrožene i zaštićene vrste životinja i ptica i biljaka. Neke od njih mogu da se vide tokom šetnje. U donjim delovima planine može se uživati posmatrajući vinograde, voćnjake i pašnjake. Na visini iznad 300 metara nadmorske visine nalazi se gusta listopadna šuma.

Prirodno i kulturno bogatstvo Fruške gore

visibabeNaučnici su posebno zainteresovani za Frušku goru zbog specifične geološke istorije, mikro klimatskih uslova i raznovrsnih oblika izvorne flore i faune. Fruška gora je predmet proučavanja i društvenih nauka. Na njoj postoje arheološka nalazišta iz praistorije i kasnijih istorijskih perioda. Na Fruškoj gori postoji 16 manastira poznatih po specifičnoj arhitekturi i bogatim riznicama i bibliotekama.

Hygge životna filozofija promoviše održiv način života i život sa svrhom. Pogledajmo svet oko sebe drugačijim očima. Upoznajmo prirodno i kulturno bogatstvo koje se nalazi svuda oko nas. Uživajmo s radošću u njemu i čuvajmo ga za buduće generacije.

Više o hygge principima možete da naučite kada preuzmete besplatnu knjigu Jesenji hygge – Vodič kroz skandinavske tajne srećnog života

Ako baš ne možete da odolite lepoti visibaba, budite pažljivi prilikom branja. Kada otkinete cvet, pazite da ne izvučete lukovicu iz zemlje. Ako visibabe vadite s lukovicom da biste ih zasadili u svojoj bašti, ne uzimajte ih mnogo. Razmišljajte o unucima svojih unuka i dajte im šansu da i oni uživaju u lepoti vesnika proleća.

Zahvaljujem Marijani Mutavčievoj za fotografije i predivnu priču koju sam vam prenela u ovom tekstu.