Danska će podneti predlog Organizaciji za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija – UNESCO da hygge uvrsti na listu svetske nematerijalne kulturne baštine. Hygge kao „sreća u svakodnevnom životu“ jedan je od najpoznatijih brendova Danske. Smatra se da hygge u značajnoj meri utiče na blagostanje stanovnika Danske i na njihov status jedne od najsrećnih nacija u svetu.

Hygge kao autentično kulturno nasleđe Danske

hygge-kulturno-nasledjeUmetnost hyggea podrazumeva udobnost i osećanje spokoja koje se postiže različitim aktivnostima među kojima su druženje s porodicom i prijateljima, čitanje knjiga, pletenje, boravak u prirodi i vožnja bicikla. Hygge je nasleđe koje se pažljivo čuva u Danskoj i predstavlja autentičnu kulturnu baštinu te zemlje. Hygge kao način života postao je popularan širom sveta od kraja 2016. godine.

Svet u kojem živimo donosi sve više stresa i zabrinutosti. Zbog toga raste značaj blagostanja (wellbeing) i istraživanja sreće, sa ciljem da se poboljša kvalitet života ljudi širom sveta. Danska se brendirala kao zemlja srećnih ljudi. Institut za istraživanje sreće sa sedištem u Kopenhagenu istražuje dobre prakse u Danskoj i drugim državama kako bi one postale deo javnih politika.

Zbog složene procedure odlučivanja, ako predlog Danske bude usvojen, hygge bi mogao da se nađe na Reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa UNESCO tek za nekoliko godina.

Na listi UNESCO srpska slava i kolo

Konvencija o očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa UNESCO usvojena je 2003. godine. U njoj se naglašava značaj nematerijalnog kulturnog nasleđa za kulturnu raznolikost i održivi razvoj, kao i neophodnost informisanja ljudi, naročito mlađih generacija, o značaju nematerijalnog kulturnog nasleđa i njegovog očuvanja. To znači da je cilj Konvencije da autentično nematerijalno kulturno nasleđe zaštiti od zaborava u uslovima kulturne i industrijske globalizacije.

Republika Srbija usvojila je u maju 2010. godine Zakon o potvrđivanju Konvencije o očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa. Sledeće godine formirana je Komisija za upis elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa koja ima zadatak da valorizuje predloge za upis u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa. Komisija predloge prosleđuje na usvajanje Nacionalnom komitetu za nematerijalno kulturno nasleđe.

Kad su u pitanju usvojeni predlozi Srbije, na Reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa UNESCO od 2014. godine nalazi se porodična slava, a od 2017. godine i kolo, tradicionalna narodna igra.

UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) osnovana je 1946. godine. Njen cilj jeste da doprinese miru i bezbednosti putem saradnje nacija u oblasti obrazovanja, nauke i kulture. Ima 195 članica i 10 pridruženih članica, a sedište joj je u Parizu.