Hygge pletenje i heklanje sve je popularnije širom sveta. Otkako je objavljena knjiga Hygge – Danski recept za srećan život (The Little Book of HyggeThe Danish Way to Live Well) koja je za kratko vreme stekla veliku popularnost u mnogim državama, pletenje i heklanje promovisani su kao omiljene zimske hygge aktivnosti.

Fotografijama ljudi u vunenim džemperima i čarapama koji piju kakao pored kamina raste popularnost zajedno sa popularnošću hygge životne filozofije. Ruke u toplim rukavicama koje drže šolju tople kafe. Osoba zaogrnuta velikim pletenim šalom šeta dok prve pahulje dodiruju smrznuto tlo. Vunene džemperiće dobile su čak i šolje.

Hygge sam po sebi predstavlja udobnost, prijatnost, radost. U suštini ove životne filozofije je uživanje u jednostavnim stvarima. Stoga ne čudi da su svi ti interesantni džemperi i pletena ćebad na neki način posebno važni za sve nas koji uživamo u radostima svakodnevice.

Šoljica kafe i čašica razgovora pretvaraju pletenje i heklanje u hygge druženje

Osobama kojima su bliski pletenje i heklanje, dobro je poznato hygge osećanje dok isprobavaju novu mustru u udobnosti svog toplog doma. Sama ne pletem i ne heklam, iako sam kao devojčica učila oba ručna rada. Posetila sam svoju prijateljicu u Novom Sadu, profesorku Veselinu Pelagić da bih kroz razgovor s njom napisala ovaj tekst.

heklanjeKad sam je posetila prvi put, pre nekoliko godina, iznenadila sam se jer je ceo Veselinin stan uređen u hygge stilu. Različiti delovi stana u dva nivoa dobro su povezani. Stepenice krasi lepa ograda od kovanog gvožđa. Na svakom stepeniku je figurica ili neki drugi ukras. Na zavesama su zanimljivi viseći ukrasi ručne izrade. Ugođaju doprinose i heklane zavesice i ručni radovi koji se dobro uklapaju sa drvenim nameštajem.

Dočekali su me miris domaćeg kolača sa šljivama i kafa. Veselina i ja srećemo se privatno, ali i na različitim konferencijama i seminarima nakon kojih obavezno zajedno odlazimo na kafu ili čaj i desert. Slika na kraju teksta snimljena je prilikom jednog našeg zajedničkog higovanja u Savamali.

– Volim da moja odeća bude originalna i udobna. Za džempere koje sama pletem biram meku vunu pastelnih i jarkih boja, govori mi Veselina dok mi pokazuje svoj novi rad u boji ciklame. Njena prijateljica Milica upravo započinje da plete novi džemper. Kažu mi da često zajedno pletu. Uz kafu i prijatan razgovor, izrada ručnih radova je posebno prijatna.

Društvo im pravi i Veselinina maca Cicika, dok prede na toplom radijatoru. Iako je macama najveća radost da kotrljaju različite predmete i grickaju trake i vunene niti, Cicika ne dira pletivo. Naviknuta je od malena da živi među ukrasima i ručnim radovima. Voli da legne pored klupka vune ili konca i čuva ga, a takođe i da prva „isproba“ novi džemper, ležeći na njemu.

Ručni radovi nisu povezani samo sa zimskim periodom

S obzirom da vuna greje, obično se plete tokom zimskih meseci. Međutim, hygge nije vezan samo za zimu, pa tako ni uživanje u ručnim radovima. Kad je toplo, prijatnije je da se hekla nešto od konca, veze, ili šije nova haljina.

Pletenje i heklanje uklapaju se u hygge koncept jer izazivaju prijatnost tokom same izrade, a takođe i tokom nošenja odevnog predmeta ili uživanja u životnom prostoru dekorisanom ručnim radovima.  Srećom, kod nas ručni rad nikad nije gubio na popularnosti. Veći je izbor fabrički proizvedene trikotaže, ali još uvek svi volimo da nosimo ručno pletene džempere, a sto da ukrasimo ručno heklanim stolnjakom.

Svi oni koji vole sami da izrade svoju odeću – na internetu mogu da pronađu različite mustre za pletenje i heklanje. Među njima su i hygge mustre za velike džempere, ćebad od izuzetno debelog pletiva, šarene čarape, velike šalove i udobne kape.

Isprobajte pletenje u društvu prijatelja i prijateljica. Možda vam se dopadne ideja da se družite na malo drugačiji način nego inače. Tokom jednog takvog druženja nastali su ovaj tekst i divne fotografije na kojima zahvaljujem Veselini i Milici. Više o hygge principima možete da pročitate kada preuzmete Jesenji hygge – Vodič kroz skandinavske tajne srećnog života