Dunja je među omiljenim voćem u evropskim zemljama. I danas pravimo razne poslastice od ovog voća, ne samo kompot od dunja. Nekad je bio običaj da se dunje čuvaju na ormaru kako bi njihov voćni miris ispunio spavaću sobu. Obično su spavaće sobe bile hladnije i dunje su tu mogle dugo da stoje. Dunja je bila inspiracija i za pesnike – pominje se u mnogim poznatim pesmama. Sve to govori koliko su naši preci umeli da žive na hygge način.

dunja-sa-djumbiromKompot od dunja jedna je od mojih najdražih osvežavajućih poslastica. Jednostavno i brzo se priprema. Ne čuva se kao zimnica, nego se odmah konzumira. Ovaj kompot od dunja ne sadrži nikakve konzervanse niti industrijske poboljšivače ukusa. Tradicionalno se zaslađuje medom, ali ukus dunja jednako je intenzivan i kad se kompot zasladi šećerom ili nekim prirodnim zaslađivačem.

U kompot od dunja dodajem karanfilić i cimet, kao i svež đumbir. Naravno, u kompot može da se doda začin po vašem izboru. Ako koristite đumbir u prahu, dodajte jednu ravnu kafenu kašičicu začina.

Svež đumbir danas može da se pronađe na većini pijaca i u većim radnjama koje prodaju hranu. Ima vrlo specifičan ukus i dodaje se u slana i slatka jela i pića. Predlažem da svež đumbir nakon kuvanja izvadite iz kompota. Odličan je kao začin, ali kad se jede, oseća se njegov intenzivan ljut ukus koji ne prija svima.

Kako pripremiti kompot od dunja

Za 4 činijice ili šoljice kompota od dunja potrebno je:

5 dunja
2 veće jabuke
svež đumbir, dužine oko 3 cm
karanfilić, desetak cvetića
cimet u prahu, 1 ravna kafena kašičica
voda
med

topli-kompot-od-dunja

  • Dunje i jabuke operite, oljuštite i očistite od semenki. Đumbir operite i oljuštite. Đumbir ne treba seći. Voćke isecite na kockice ili kriške, kako više volite.
  • U šerpu stavite isečeno voće i đumbir. Dodajte začine. Zalijte vodom tako da voda bude oko 2 cm iznad voća.
  • Kuvajte na polovini jačine ringle na vašem šporetu oko 30 minuta. Najbolje da proverite da li su dunje dovoljno kuvane.
  • Kad isključite ringlu i kompot od dunja prestane da vri, rasporedite kompot u činijice ili šolje i ostavite da se malo prohladi.
  • Potom u svaku činijicu dodajte punu kašičicu meda i poslužite.
  • Način serviranja kompota zavisi od vašeg izbora.

Možda će vam biti interesantan podatak koji sam pronašla. Na portugalskom jeziku dunja se kaže marmelo. Od te reči potiče reč marmelada koja se u početku pravila od dunja.

Više o hygge principima možete da pročitate kada preuzmete Jesenji hygge – Vodič kroz skandinavske tajne srećnog života