Zdravo, ja sam Nataša Vukmirović, profesionalni trener, konsultant i coach. Blog Hygge Networks pokrenula sam u decembru 2017. godine, sa željom da vas upoznam sa skandinavskim tajnama srećnog života.

Težim sreći i baš zato sam njen aktivni promoter, kroz edukaciju o sreći i popularizaciju životne filozofije koja podrazumeva sreću ovde i sada.

Na individualnim sesijama i svojim autorskim treninzima želim da naučim ljude poput vas, da sreća nije stanje, nego praksa, na kojoj svakodnevno radimo. Upoznajem vas sa konkretnim alatima i tehnikama koje možete odmah da primenite u svakodnevnom životu.

Posvećeno istraživanje dobrih praksi blagostanja u svetu obeležilo je moj život. Stoga sam završila brojne edukacije koje mi omogućavaju da danas pomažem ljudima da nauče šta sreća zapravo jeste, i kako se postiže i uvećava lična sreća. Među njima su seminar o istraživanju sreće (Institut za istraživanje sreće, Kopenhagen), Nauka o sreći (Univerzitet u Kaliforniji), Nauka o blagostanju (Jejl univerzitet), Mindfulness (Lajden univerzitet).

Najsrećniji dan u mom detinjstvu ponavljao se svake godine. Bio je to dan kad je padao prvi sneg. Udobnost toplog doma i pucketanje vatre u kaljevoj peći dok kroz prozor posmatram bele pahulje i danas u meni izaziva osećanje spokoja.

Zimski period ispunjen je praznicima i radošću. Topla čokolada, bakini kolači sa začinima i mekani pleteni džemperi slike su kojih se rado sećam iz perioda detinjstva. Prošlo je mnogo godina dok nisam saznala da Danci imaju posebnu reč za osećanje radosnog spokoja koje opisujem – a to je hygge [hige].

Iz detinjstva sam ušla u turbulentan period koji nam je svima obeležio život. Ipak, i u nekim teškim trenucima, kad smo palili sveće jer nismo imali struje, okupljali smo se da bismo se družili i podsećali jedni druge šta je zaista važno u životu. Čak i u nekim danima koje bismo rado zaboravili, negovali smo osećanje međusobne podrške i zajedništva – a i to je hygge.

Hygge me pratio celog života i sad je došlo vreme da on bude u prvom planu. Smatram da svako od nas može puno da učini za sebe. Ponekad nam je potrebno da malo usporimo, oslušnemo sami sebe, razumemo svoje potrebe i unesemo sasvim male promene da bismo ponovo osetili životnu radost.

Pokrenula sam ovaj blog u decembru 2017. godine. U to doba godine, oseća se duh praznika, a ja se rado prisećam radosnih trenutaka i razgovora u prethodnim godinama. Iskustvo nastajalo u radu i komunikaciji s različitim ljudima, a naročito tokom prethodnih interesantnih godina koje sam provela vodeći organizaciju (udruženje), ukazuje mi da svi težimo ispunjenom srećnom životu.

Mnogi od vas upoznali su me kroz rad sa udruženjima i na događajima na kojima govorim o važnosti učešća građana i građanki u procesima rešavanja različitih problema u našem društvu. Odnosno, o kreiranju kvalitetnih javnih politika koje utiču na sreću društva. Iako u svom pojavnom obliku drugačije, suština je ista – težnja da svako od nas živi kvalitetan, ispunjen život, kao slobodna odgovorna zadovoljna osoba.

Ukoliko želite da zakažete individualnu sesiju, želite više informacija o mojim radionicama i treninzima ili imate predlog o čemu biste voleli da čitate na blogu, obradovaće me vaš email koji pošaljete na adresu: natasa.vukmirovic.hygge@gmail.com