Legenda kaže da ruska carica Jelisaveta Petrovna nije volela med. Da bi je zadivio, mladi dvorski kuvar napravio je prvu medovik tortu. Medovik se dopao carici i uskoro je postao njen omiljeni kolač. Prema legendi, nagradila je kuvara.

Ipak, postoji malo tragova da se medovik pravio u 18. veku. Relevantni izvori ukazuju da je ovaj kolač postao popularan u vreme Sovjetskog Saveza. I danas je on jedan od omiljenih kolača u Rusiji i susednim zemljama, a takođe i u našem regionu.

Uz popodnevni hygge odlično ide čaj i kolač. Ako u svom domu želite da osetite ruski hygge, skuvajte crni ruski čaj, dodajte limun i med i pročitajte recept. Možda odlučite da ga isprobate za vreme predstojećih praznika.

Upravo ovih dana nabavljam nove modlice i razmišljam o bakinim receptima za kolače.  Razgovarala sam sa Marijanom Mutavčievom o starinskim kolačima koje smo volele kao deca. Prisećale smo se koji kolači su se pripremali za koji praznik.

Marijana je odlučila da isproba Julijin recept koji je ona objavila na svom blogu Julia’s Album. Malo ga je izmenila i učinila ukusnijim. Kolač je uspeo, od njega su ostale samo ove divne fotografije koje je Marijana snimila. Objavljujem prevod recepta, kako biste i vi imali priliku da uživate u ovoj divnoj poslastici.

Recept za medovik

medovikZa kore su potrebni sledeći sastojci:

1 šolja šećera
¼ šolje meda
120 g putera
2 jaja
1 ½ kašičica praška za pecivo
4 šolje brašna

Za kremu je potrebno:

2 šolje mleka
1 šolja brašna
1 šolja šećera
235 g putera

džem od pomorandže

Uključite rernu da se greje na 180 stepeni. U šerpicu stavite med, šećer i puter i polako mešajte dok se šećer rastopi, a med omekša. Izaberite polovinu jačine svog šporeta.

U dubljoj posudi mikserom umutite jaja i prašak za pecivo. Potom dodajte pomalo mešavine meda, šećera i putera, uz neprekidno mešanje. Kada smesa bude potpuno ohlađena, dodajte brašno.

Testo podelite na 4 jednaka dela. Jednu po jednu četvrtinu testa premažite preko četvrtastog pleha koji ste prekrili papirom za pečenje. Pecite svaku koricu oko 15 minuta. Proveravajte da se ne ispeče ranije.

Ostavite kore da se ohlade, pa odsecite krajeve. Neka sve 4 kore budu iste veličine. Sačuvajte ostatke kora.

starinski-kolaciPotom pripremite kremu za kolač. Izmešajte 2 šolje mleka sa 1 šoljom brašna, mešajući mikserom, da ne bude grudvica.

Smesu zatim prelijte u šerpu i stavite na šporet. Mešajte sve dok ne zakuva. Čim prokuva, mešate je drvenom varjačom energičnim pokretima nekoliko minuta.

Kremu potom skinite sa šporeta i još malo mešajte žicom, kako biste razbili grudvice. Kremu prelijte u drugu posudu i ostavite da se hladi prvo na sobnoj temperaturi, a potom u frižideru. Za vreme hlađenja kremu povremeno promešajte.

Kad krema bude potpuno hladna, u jednoj posudi mikserom mutite šećer i puter dok ne dobijete penastu, glatku smesu, a zatim dodajte ohlađenu kremu od brašna.

Kore premažite kremom. U poslednju četvrtinu kreme dodajte 2-3 supene kašike džema od pomarandže. Namažite poslednju koru. Ostatke korica sameljite u blenderu i pospite medovik.

Medovik ostavite preko noći u frižideru. Sutradan ga servirajte isečen na kocke.

Više o hygge principima možete da pročitate kada preuzmete Jesenji hygge – Vodič kroz skandinavske tajne srećnog života