Kintsugi (kincugi) je veština popravljanja razbijene keramike zlatom. Krhotine se spajaju lakom sa zlatnim prahom. Dok se u ostatku sveta trudimo da popravke budu nevidljive i da popravljeni predmeti izgledaju kao novi, kintsugi namerno naglašava pukotine i oštećenja. Zlatne nepravilne linije predmet čine još lepšim i vrednijim. U Japanu ova tradicija postoji od 15. veka. Kintsugi je metafora za moć transformacije.

Wellness (velnes) je termin koji se koristi u poslednjih 60 godina. Nastao je spajanjem reči well-being (blagostanje) i fitness (stanje dobre fizičke kondicije i zdravlja). Predstavlja životni stil u kojem se radi na uspostavljanju ravnoteže između tela i duha, sa ciljem da pojedinac maksimalno iskoristi svoje potencijale. Podrazumeva zdrave životne navike: fizičku aktivnost, određenu ishranu – popularno nazvanu zdrava hrana, kvalitetno druženje s prijateljima i porodicom. U našem jeziku odomaćio se u originalnom obliku, na engleskom jeziku.

Kintsugi wellness – vodič za blagostanje

kintsugi-wellness-bookU svojoj novoj knjizi Kintsugi Wellness: The Japanese Art of Nourishing Mind, Body, and Spirit ova dva pojma spojila je Candice Kumai. Ne slučajno, jer njena majka je Japanka, a otac Amerikanac poljskog porekla. Odrasla je u Kaliforniji, u domu u kojem su se negovali japanska tradicija i kosmopolitizam koji su inspiracija za njen rad.

Candice Kumai jedna je od najuticajnijih osoba u Sjedinjenim Američkim Državama kad su u pitanju wellness i ishrana. Zovu je Zlatna devojka sveta wellnessa. Radila je u svetu mode i televiziji, da bi vremenom postala sinonim za wellness.

Sada je otišla korak dalje, osmislila je koncept kintsugi wellness i u novoj knjizi govori o japanskim tradicijama kojima se potspešuje rast unutrašnje snage i praksama koje nam pomažu da živimo ispunjen život. Ova knjiga je na neki način i vodič za blagostanje. U njoj se mogu pronaći i brojni recepti za pripremanje zdrave hrane inspirisane japanskom kuhinjom. Na njenom YT kanalu i sajtu možete da pronađete odlične recepte i savete koje ćete poželeti odmah da isprobate.

Ono što nas slomi, čini nas jačima

Gostujući u emisiji The Beauty of Breaking with Candice Kumai u kojoj ju je ugostio Lewis Howes, američki pisac i preduzetnik, Candice je govorila o svojoj novoj knjizi i svom životnom putu. Ovo nije emisija u kojoj se govori o tome kako možemo neprekidno da budemo uspešni i srećni, nego o radu i naporima koje ulažemo da bismo ostvarili blagostanje na ličnom i nivou zajednice. Iskreni razgovor pratilo je mnogo smeha, ali i suze.

Tokom života susretala se sa različitim oblicima diskriminacije i bolnim događajima koji su obeležili njen lični i život njene porodice. Porodica njene majke živi u Japanu na koji je dvaput bačena nuklearna bomba. Ipak, oni ne žive mrzeći. Kad je njena majka upoznala njenog oca, japanska porodica ga je prihvatila, usprkos teškom nasleđu američko-japanskih odnosa.

kintsugi-wellness-potteryObjasnila je da kintsugi predstavlja metaforu i životnu filozofiju u kojoj se nesavršenosti prihvataju i razume duhovna prošlost i priča osobe ili predmeta. U pukotinama i ožiljcima nalazi se novi kvalitet. Kintsugi je povezan s japanskom praksom wabi-sabi, prepoznavanja lepote u nesavršenom.

Na pitanje kako nas to što smo bili slomljeni zapravo čini jačima, Candice je odgovorila da smatra da događaji koji nas slome jednog dana mogu da postanu priča koja može da bude inspiracija drugim ljudima da se iscele. “Kad sijaš, (podsvesno) daješ dozvolu i drugima oko tebe da sijaju”, rekla je, navodeći reči Marriane Williamson koja smatra da, ako smo oslobođeni straha, naše prisustvo automatski oslobađa druge ljude.

Pišite mi ukoliko želite da zakažete individualnu sesiju na kojoj ćemo razgovarati kako iskoristiti životne izazove za lični razvoj. Moj email je natasa.vukmirovic.hygge@gmail.com

Fotografija na početku teksta: Screenshot/Youtube
Fotografija činijica: Screenshot/Google