Slobodno vreme i svetlucanje ukrasa ne izazivaju kod svih ljudi radost i osećanje opuštenosti. Praznično neraspoloženje smo svi osetili bar jednom u životu. Ponekad smo uznemireni i preplavljeni emocijama za koje ne znamo otkud su se pojavile. Može da se pojavi tuga jer se prisećamo dragih osoba koje nisu više s nama. Takođe možemo da počnemo da ispoljavamo nezadovoljstvo. Ranije smo ga ignorisali jer nismo imali vremena za susret sa samim sobom.

Ako Božić i Nova godina ne bude u nama duh radosti spontano, to nije razlog da zimske praznike provedemo izolovani i namrgođeni. Postoje stvari koje možemo da izbegnemo ako nam ne prijaju. Još važnije, postoje hygge aktivnosti koje mogu da nam pomognu da pobedimo praznično neraspoloženje i da nam vrate osmeh na lice.

Kako da uz hygge pobedite praznično neraspoloženje

Odmorite

San je lek, ne kaže se slučajno. Neophodno je da pre svega dobro odmorimo ako planiramo da pobedimo praznično neraspoloženje. Kad se telo okrepi i opusti, drugačije ćemo i da razmišljamo. Ima dana kad mi ništa ne ide od ruke. Znate li šta tad uradim? Legnem da spavam. Nakon toga, okolnosti nisu drugačije, ali ja se drugačije osećam i na drugačiji način ih sagledavam.

Hygge savet: Stavite kesicu lavande pored jastuka. Neka divan blagi miris ispuni vašu sobu.

Ne radite ono što vas ne raduje

Gde to piše da svi moramo da kitimo jelku, unosimo badnjak i spremamo svečani ručak? Sve ono što nam predstavlja opterećenje, a ne radost, treba da preskočimo. Nikad nisam robovala stavu većine. Ove godine imam jelkicu visine 20 santimetara, a ukrasi se nalaze na najneobičnijim mestima u stanu. Kačenje ukrasa za luster me baš raduje. Ne marim ako se to nekom ne dopada.

Hygge savet: Napravite sami svoje ukrase. Beskrajno ćete uživati u njihovoj izradi.

novogodisnja-jelkaBlokirajte sve što kod vas izaziva praznično neraspoloženje

Svi imamo prijatelje koji nas pozovu i sat vremena pričaju kako je sve crno. Ako se jave za praznike, zamolite ih da se čujete nakon praznika. Pokušajte da živite bez televizora bar jedan dan. Niste dužni da trpite praznično neraspoloženje samo zato što ste kao sunđer upili brigu o stvarima na koje ne možete da utičete.

Hygge savet: Pročitajte neki novi kuvar. Čitanje kuvara može da bude neobično zabavno.

Preispitajte velika očekivanja

Slobodno vreme tokom praznika je idealna prilika da sumiramo prethodnu godinu i počnemo da razmišljamo o ciljevima u sledećoj. Neka jedan od ciljeva do kraja ove godine bude da nemamo suviše velika očekivanja od praznika. Ako zamišljamo lud provod, da su svi oko nas nasmejani i dobronamerni, svi srećni i uživaju u praznicima – to je idealan način da u jednom trenutku osetimo praznično neraspoloženje.

Hygge savet: Praznik je dan kao i svaki drugi. Ako neko bude neprijatan prema nama, to nije razlog da prestanemo da osećamo radost.

Isprobajte nove stvari koje bude dobro raspoloženje

Jeste li ikad probali aqua fitnes? Vežbanje ne služi samo da fizički budemo u super formi. Neke vežbe su korisne jer bude radost u nama. Masaža sa aromaterapijom? Tretman lica maskom od svežeg voća? Zagrevanje, a zatim pešačenje do udaljenog parka i nazad?

Hygge savet: Budite otvoreni za nova poznanstva. Bilo da novu aktivnosti isprobavate u društvu partnera, prijatelja ili sami, to je prilika da proširite krug poznanika.

pobedite-neraspolozenjePridržavajte se rutine i čuvajte zdravlje

Ako uzimate neke lekove, na primer lekove za visok pritisak ili antidepresive, uzimajte ih po savetu lekara. Ukoliko vam je lekar preporučio da ne pijete alkohol ili ne jedete tešku masnu hranu, nemojte to da činite. Ako uobičajeno ležete u 23 sata i ne prija vam da ostajete budni posle ponoći, lezite kad to vama najviše odgovara. Brinite o sebi, ne budite rob tuđih očekivanja.

Hygge savet: Depresija nije neraspoloženje. Uvek se savetujte sa svojim lekarom, pa čak i kako da kvalitetno i bezbedno provedete praznike.

Učinite mali napor zbog sebe

Prihvatite poziv prijatelja na večeru. Čak i ako vam se čini da niste raspoloženi za druženje. Druženje s ljudima je hygge aktivnost. Ne brinite, pronaći ćete sagovornike pored kojih ćete se osećati prijatno. Uvek ih pronađemo.

Hygge savet: Organizujte vi opušten susret za nekoliko prijatelja. Naročito ako to nikad dosad niste uradili ili ste davno prestali.

Život je samo jedan, zar ne – ili se sećamo samo ovog života. Na kraju, pre nego što se budemo poklonili na pozornici života, prisetićemo se svih propuštenih prilika za uživanje.

Ispunimo svoj život situacijama i osećanjima kojih ćemo se sa osmehom prisećati. Neka lepa sećanja prekriju osećanje da smo za nešto bili uskraćeni.

Upoznala sam puno divnih dama u poznim godinama koje su mi rekle gotovo istu rečenicu: Nije trebalo nikog da slušam. Trebalo je da živim kako sam htela! Mogu slobodno da kažem da sam od njih najviše naučila.

Želim vam da uživate u praznicima i u svakom sledećem danu!

Fotografije: Prve dve slike snimila sam u Beogradu, treću je snimila moja prijateljica Ana Veljača u Northajmu u Nemačkoj.

Pišite mi ukoliko želite da zakažete individualnu sesiju na kojoj ćemo razgovarati kako iskoristiti životne izazove za lični razvoj. Moj email je natasa.vukmirovic.hygge@gmail.com