“Iskusite radost darivanja i duh praznika u međunarodnoj atmosferi” – slogan je pod kojim je ovogodišnji Dobrotvorni bazar održan u nedelju, 3. decembra 2017. godine. Međunarodni klub žena (International Women Club, IWC) organizovao je 16. Dobrotvorni bazar (Charity bazaar) na Beogradskom sajmu.

dobrotvorni-bazar-alzirAmbasade Alžira, Austrije, Belgije, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Holandije, Indije, Indonezije, Irana, Jamajke, Kine, Kuvajta, Maroka, Mjanmara, Nemačke, Pakistana, Palestine, Rusije, Slovačke, Srbije i Švedske organizovale su prodajne štandove.

U ponudi su bili predmeti kakvi ne mogu da se nađu u domaćim prodavnicama. Suveniri, upotrebni predmeti, starinski ukrasi za jelku, kolači, hrana, začini i čaj iz različitih zemalja izazvali su veliko interesovanje posetilaca Dobrotvornog bazara.

Humanitarni karakter Dobrotvornog bazara

dobrotvorni-bazar-holandija-i-belgijaBila je nedelja, padao je prvi sneg ove zime u Beogradu, naglo zahlađenje nije bilo prijatno. Uprkos tome, posetioci Dobrotvornog bazara strpljivo su čekali u dugom redu da bi ušli u halu i dali svoj doprinos u humanitarnoj akciji IWC. Veliki broj ljudi uključio se u kulturno-prodajni događaj i kupovinom ulaznica, poklona i hrane donirao novac u humanitarne svrhe.

Sav prihod Božićnog diplomatskog bazara biće iskorišćen da se pomogne onima kojima je to potrebno. Dosad je Međunarodni klub žena pomogao osobama sa invaliditetom, žrtvama nasilja, deci bez roditelja, starim osobama bez porodične nege. Upravni i Dobrotvorni odbori IWC i ove godine će odlučiti kome će pomoć biti prosleđena.

Hygge događaj ove godine održan bez učešća Danaca

Dok je napolju padao sneg, unutra nas je sačekala atmosfera solidarnosti i topli čaj na štandovima Kine, Rusije, Maroka i drugih dalekih država. Sto posto hygge! Bazar počinje u deset sati, pa je bilo idealno vreme za kafu. Jamaica Blue Mountain kafa bila je moj izbor.

Na štandu Ambasade Švedske upoznala sam kuvara Larsa Ekberga koji mi je potpisao svoju knjigu, odnosno kuvar o kojem ću uskoro napisati poseban tekst. Ekberg živi u Beogradu i dobro poznaje domaće namirnice koje koristi za pripremu švedskih i internacionalnih jela.

dobrotovorni-bazar-kinaObišla sam sve štandove, isprobala belorusku čokoladu, kupila nekoliko predmeta iz Kuvajta, Pakistana i Indonezije za poklone. Ove godine najduže sam se zadržala na štandu Alžira koji je u ponudi imao srebrni nakit s kamenjem. Srela sam nekoliko poznanika, pa smo unapred poželeli jedni drugima sve najbolje u godini koja je pred nama.

U okviru kulturno-umetničkog programa učestvovali su horovi Francuske, Ruske i Britanske internacionale škole, kao i ruski ženski hor. Na pozornici su se satima smenjivali izvođači mađarskih igara, indijskog, meksičkog, indonežanskog i irskog plesa, sa balerinama i igračima modernih plesova. Za decu je organizovan Dečji kutak.

Jedan deo hale uređen je kao kafić, gde posetioci Bazara mogu da predahnu, udobno se smeste i uživaju u nacionalnim specijalitetima i napicima koje su kupili na štandovima različitih zemalja. Organizatori su se potrudili da ceo događaj protekne u prijatnoj prazničnoj atmosferi, u duhu hygge životne filozofije. Jedino iznenađenje za mene bilo je to što ove godine nije učestvovala Ambasada Danske. Ipak, treba reći da bi ocena događaja na hygge skali uz učešće Danaca morala da nosi i zvezdicu.

Ocena : Totally hygge (10)

Više o hygge principima možete da pročitate kada preuzmete Jesenji hygge – Vodič kroz skandinavske tajne srećnog života