Cosagach – reč koja na škotskom gelskom jeziku opisuje osećanje lagodnosti, zaštićenosti i udobnosti, kako se očekuje, biće najpopularnija reč u 2018. godini. Zanimljivo je da engleska  reč cosy (udobno) vodi poreklo od reči cosagach.

Škotski ekvivalent hyggeu postoji kao koncept u toj zemlji od ranije. Sada je, pod uticajem danske promocije hyggea, Škotska odlučila da cosagach lansira kao omiljeni trend u sledećoj godini.

Kad je najbolje vreme za cosagach?

Škotska je zemlja gde vremenski uslovi tokom čitave godine nisu povoljni kao u južnim delovima Evrope. Cosagach se može postići u bilo kojem godišnjem dobu, ali zima je idealan period. Zimi, dok vetar fijuče i ledeni talasi udaraju u strme stene, nema ničeg lepšeg nego se umotati u toplo ćebe i čitati knjigu sedeći pored vatre.

Vatra stvara toplotu, pucketa i osvetljava sobu i širi poseban miris drveta koje gori. Ali to nije jedini razlog zašto ona ima posebno mesto u konceptima poput hyggea i cosagacha.

Kamin je i danas veoma popularan jer predstavlja modernu verziju ognjišta oko kojeg se nekad okupljala porodica, ali i šira lokalna zajednica. Društveni odnosi i način života ljudi vremenom su se menjali, ali otvorena vatra i danas je ostala simbol toplog doma u kojem se osećamo sigurno i opušteno.

Da li je neophodan odlazak u Škotsku?

Neobični pejzaži, prostrani otvoreni prostori, bujna vegetacija, morska obala, zamkovi i toplo gostoprimstvo čine Škotsku veoma interesantnom destinacijom za turiste iz čitavog sveta. Moguće je pronaći smeštaj s kaminom pored kojeg možemo da se smestimo udobno i osetimo cosagach.

Kod kuće, život u stanu u većini slučajeva sprečava nas da imamo kamin. Ipak, to nije prepreka da kreiramo hygge ili cosagach atmosferu. Stanovi su opremljeni centralnim grejanjem ili pećima koje obezbeđuju prijatnu toplotu.

Ne moramo uopšte da otputujemo iz zemlje da bismo se osećali kao pored kamina u Škotskoj. Druženje s prijateljima dok se međusobno nadvikujemo ili čitanje knjige dok se opuštamo u tišini imaju jednake šanse da nas ispune osećanjem zadovoljstva.

Hygge ili cosagach?

Manje je važno kako ćemo nazivati svoju sreću, možemo i sami da smislimo neki naziv. Bitno je da nađemo volje i vremena da obezbedimo sebi predah od obaveza, usporimo, opustimo se i dozvolimo sebi da osetimo životnu radost.

Podsećam da hygge može da se prevede i kao kvalitet ugodnosti i udobnosti koji stvara osećanje zadovoljstva ili blagostanja. Više o hygge principima možete da pročitate kada preuzmete Jesenji hygge – Vodič kroz skandinavske tajne srećnog života