Prirodni mirisi, poput cimeta koji nam stvara toplu hygge atmosferu u domu kad pečemo medenjake, ne moraju da se koriste samo tokom praznika. Hygge koncept podrazumeva da sve ono što nam izaziva prijatnost u izuzetnim trenucima koristimo i u svakodnevnom životu.

Mirisi, a naročito oni prirodni, imaju uticaj na naše raspoloženje. Polazeći od te činjenice, razvijena je aromaterapija koja je u Srbiji 2005. godine zvanično uvršćena u metode rehabilitacije tradicionalne medicine.

Aromaterapija nije nastala u Srbiji, njeni počeci vezuju se za stare civilizacije. U Egiptu su pravili esencijalna ulja i koristili ih u obredima. U staroj Kini počeci su korišćenja esencijalnih ulja za poboljšavanje raspoloženja. Otac moderne medicine Hipokrat koristio je aromaterapiju u staroj Grčkoj. Sam termin aromaterapija skovao je francuski hemičar Rene-Maurice Gattefosse 1937. godine.

Ne moramo da budemo lekar da bismo upotrebom mirisa stvorili prijatnu atmosferu u svom domu. Svi već znamo koji prirodni mirisi nam pomažu da osetimo radost ili da se umirimo. Pored onih koji su nam već dobro poznati, uvek je interesantno da isprobamo i nove. Uvek radije biram prirodne mirise od industrijskih osveživača prostora.

9 načina da prirodni mirisi pretvore vaš stan u hygge dom

Postoje različiti načini da prirodni mirisi ispune naš dom. Naše bake volele su da im dunje mirišu u spavaćoj sobi. Držale su ih na ormaru i uživale u njihovom blagom voćnom mirisu cele zime. Divan miris drveta koje gori u kaminu ili kaljevoj peći i pucketanje vatre podsećaju nas da u našem životu ima puno stvari kojima smo blagosloveni. Svuda oko nas su relativno lako dostupne stvari koje možemo da koristimo za povećavanje radosti u svom životu.

1. Biljke, voće i začini

lavandaOsušena lavanda drži se često kao ukras u vazi. Usitnjena i uvezana u kesice drži se u ormaru da bi nam odeća mirisala. (Takođe i zato što lavandu ne vole moljci). Jednu takvu kesicu držim na jastuku, pred spavanje mi prija miris lavande.
Narandže možemo sami da isečemo i osušimo, njihov sladak miris je vrlo prijatan i dugo se zadržava.
Štapići cimeta, karanfilić, zvezdasti anis, kardamom – sve su to začini koje možemo da korisimo kao prirodne mirise za osvežavanje prostora u kojem živimo i radimo.

2. Aroma lampa – čuvanje, aromaterapija

Danas postoji veliki izbor esencijalnih ulja i aroma lampi. Ulja se kupuju u malim bočicama i koriste kao kapi koje se dodaju u malo vode koja stoji u gornjem delu aroma lampe. Ispod se upali svećica, tako da voda sa uljem polako isparava i ispunjava prostor prijatnim mirisom. Budite pažljivi zbog svećice. Verovatno će morati nekoliko puta da se dodaje voda dok svećica sasvim ne izgori.
Bočice s uljima čuvajte na tamnom i hladnijem mestu.

3. Potpuri, šišarke

Možemo da kupimo već namirisan potpuri ili da ga sami napravimo od osušenih biljaka na koje smo dodali esencijalna ulja po izboru. Može da se drži u činiji ili ukrasnoj kesici od prozračnog materijala. Šišarke odlično upijaju mirise tako da možemo da ih koristimo na isti način kao potpuri.

4. Mirisne sveće i štapići

Sveće mirišu na vanilu, jagode, kupine. Ako želimo prirodni miris, dovoljna je sveća od voska koja ima specifičan blag miris. Postoje i štapići sa najrazličitijim mirisima. Mogu da se kupe u radnjama koje prodaju robu iz Indije, zajedno sa držačima u različitim oblicima.

5. Začinske biljke u saksiji

U bolje snabdevenim radnjama mogu da se kupe zasađene začinske biljke – bosiljak, majčina dušica, pitoma nana. Možemo da ih koristimo kao začine, a kuhinja će divno mirisati ako ih držimo na policama.

6. Mirisi svakodnevice

osusene-narandzeMiris jutarnje kafe ništa ne može da zameni u mom životu. Taj trenutak kad kafa počne da miriše, podseća me da započinje još jedan dan pun zanimljivih ljudi i događaja.

Kad pečem kolače, volim da to budu starinski jednostavni recepti u koje mogu da dodam mirisne začine. Jabuke koje se peku u rerni ispune ceo stan voćnim mirisom koji se oseća i narednog dana.

7. Jela sa začinima

Volite li indijsku hranu? Kari je popularan širom sveta zbog začina koji jelu daju prijatan ukus, ali takođe i zbog egzotičnog mirisa. U domaćoj kuhinji najčešće se koriste biber i aleva paprika, a ja volim da dodajem različite mirisne začine, poput ruzmarina, lovorovog lista i mešavine začina iz različitih delova sveta.

8. Mirisni lonac

Kad već pričamo o kuvanju, postoji jednostavan način da pripremimo mirisni lonac. U šerpu stavimo prepolovljenu jabuku, kore od naranđe, limun, cimet i karanfilić. Zalijemo vodom i kuvamo. Prirodni mirisi ispuniće naš stan. Mirisni lonac možemo da čuvamo 2-3 dana, sve dok miriše.

9. Mirisna kupka i sapuni

Kad imamo vremena, možemo da pripremimo toplu kupku i u vodu dodamo omiljena esencijalna ulja. Kad nemamo vremena za kupku, u gel za tuširanje možemo da dodamo nekoliko kapi esencijalnog ulja ili koristimo sapun sa začinima koje volimo.

Probajte i ovo:

  • Kapnite par kapi esencijalnog ulja čajevca (Tea tree oil) na sunđer za pranje sudova.
  • Ubacite nekoliko kapi esencijalnog ulja limuna u sredstvo za pranje sudova.
  • Narandžu izbockajte karanfilićem, stavite bar 20 cvetića. Ovakav mirisni ukras dugo traje.
  • Nekoliko kuglica vate stavite u činijicu. Na svaku nakapajte nekoliko kapi esencijalnog ulja. Ovakve mirisne činijice možete da držite na policama s knjigama ili na drugom mestu gde ne mogu da ih dohvate deca i kućni ljubimci.

Hygge scent savet: Pred spavanje ne koristite esencijalna ulja limuna, eukaliptusa, ruzmarina i đumbira jer ona razbuđuju. Umesto njih koristite ulja lavande i kamilice ili neobična ulja poput bergamota, sandalovine, kedra ili ylang ylang ulje.

Još više ideja kako da stvorite hygge ambijent, možete da pročitate kada preuzmete besplatnu knjigu Jesenji hygge – Vodič kroz skandinavske tajne srećnog života