Druženje s prijateljima i porodicom ima posebno mesto u hygge životnoj filozofiji. Hygge je danska reč norveškog porekla koju možemo da prevedemo kao udobnost ili prijatnost. Simbol je života ispunjenog životnom radošću. Negovanje dobrih odnosa s ljudima pored kojih se osećamo ugodno u svojoj koži jedan je od najvažnijih hygge principa.

Osećanje bliskosti pojačava se u trenucima koje provodimo zajedno. Da bismo mogli da se posvetimo jedni drugima, važno je da se isključimo iz ritma svakodnevice. Bar ponekad možemo da ostavimo obaveze i telefon na sat vremena i organizujemo hygge predah. U Srbiji je sve popularnije druženje van kuće. Ono omogućava da se ne umaramo pripremanjem hrane ili osećanjem obaveze da domaćinima donesemo poklone, nego da se potpuno posvetimo prijatnom razgovoru s prijateljima.

Hygge podrazumeva i da smo dobro sami sa sobom. Na seminaru Skandinavska filozofija sreće – hygge govorim o hygge principima i pomažem vam da ih primenite istog dana.

Kad pada kiša, možemo da se smestimo ispod toplog ćebeta u kući i uživamo u dobroj knjizi. Ali, možemo i da uživamo u čitanju u nekom interesantnom kafiću. Mnogi ljudi kažu mi da je njihovo uživanje potpuno kad čitaju pravu knjigu, od papira. S druge strane, meni se dopada što su nam različiti prenosivi uređaji danas omogućili da knjige čitamo u elektronskom obliku. To je posebno praktično kada sam van kuće jer na taj način mogu da ponesem više radova i studija koje želim da pročitam tog dana.

Kriterijumi za izbor hygge kafića u Beogradu

hygge-kaficiBeograd je poznat po obilju kafića i restorana koji nas privlače prijatnom atmosferom koja u njima vlada. Prvi put pišem o kafićima i stoga sam za početak odabrala one koje dobro poznajem i u kojima volim da se opuštam.

Jako osvetljenje i suviše glasna muzika nisu hygge. Na takvim mestima ne možemo da se u potpunosti opustimo i posvetimo svojim sagovornicima.

Kriterijumi za moj izbor kafića u kojima možemo da provedemo prijatno vreme u skladu sa hygge principima su sledeći:

Hygge estetika i atmosfera: Drveni nameštaj i ukrasi, fenjeri, sveće, simboli prirode, motivacione poruke.
Prijatno osvetljenje.
Odsustvo jake buke i mogućnost vođenja razgovora normalnim tonom.
Mogućnost čitanja knjige i samostalnog boravka u kafiću bez uznemiravanja.
Izbor toplih napitaka, čaja i kafe.

Pišite mi ako imate predlog mesta koja bi mogla da se nađu na ovoj listi i koja mi preporučujete da posetim. Rado ću u njima provesti neko vreme i pisati o njima.

7 kafića za hygge predah u Beogradu

Cafeteria Gardoš
Njegoševa 53, Zemun

hygge-kafici-cafeteria-gardosCafeteria Gardoš ušuškana je u donjem delu Njegoševe ulice u Zemunu u kojem još uvek postoji kaldrma. U neposrednoj blizini nalazi se reka Dunav i Zemunski kej koji ostavlja bez daha svakog ko se tu prvi put zatekne uživo. U blizini je i strma Sinđelićeva ulica koja vodi do kule Gardoš.

U kafiću postoji drveni nameštaj, udobne stolice, a ukrašen je fenjerima, svećama i različitim ukrasima koji se uklapaju u hygge estetiku. Kad je lepo vreme, otvorena je baštica sa drvenim stolovima. Baštica je puna cveća i liči na dvorište privatne kuće.

Ponuda napitaka je standardna, s nekim interesantnim izuzecima, poput aromatičnog čaja od svežeg đumbira i listića sveže nane. U ponudi su i deserti koji se služe u teglicama.

U ovom kafiću može da se razgovara, bez vikanja zbog preglasne muzike. Može da se čita, a takođe i da se povede kućni ljubimac.

Često odlazim u Zemun i nije bilo sasvim lako izabrati zemunski kafić koji će se pronaći na ovoj listi. Izuzetno prijatna atmosfera koja vlada u kafiću Cafeteria Gardoš i posebno odabrani ukrasi koji pojačavaju osećanje prijatnosti dok se ovde boravi bili su presudni da napravim ovakav izbor.
Fotografija: Cafeteria Gardoš

Apropo knjižara
Cara Lazara 10, Stari grad

hygge-kafici-apropoU samom centru starog dela Beograda nalazi se knjižara-čajdžinica Apropo. Ona je istovremeno i kafić u kojem možemo da se opuštamo uz veliki izbor neobičnih čajeva. Ovde možemo da uživamo u čitanju knjiga iz najrazličitijih oblasti, u izuzetno prijatnom ambijentu gde se oseća miris eteričnih ulja.

Diskretna muzika omogućava nam da razgovaramo s prijateljima ili da u miru čitamo. Nepušače će naročito obradovati činjenica da ovde nije dozvoljeno pušenje.

U Apropo knjižari ponekad se održavaju različite edukativne radionice za decu, o čemu možete da se informišete u knjižari ili ako pošaljete email ili poruku.

Ako vidite mačke u ovoj neobičnoj knjižari-čajdžinici, nemojte da se iznenadite. Apropo knjižara me podseća na najbolje britanske knjižare u kojima sam pronalazila stara izdanja knjiga koje danas nije lako nabaviti. U njima sam takođe sretala mačke koje su majstori hyggea.

U centru Beograda postoji neobično velik broj kafića u kojima je prijatno boraviti, ali čitanje knjiga, čaj i mačke u potpunosti stvaraju hygge atmosferu. Zato vam predlažem da svratite u Apropo.
Fotografija: Apropo

Dvorište
Andre Nikolića 7-9, Senjak

hygge-kafici-dvoristeAko poznajete Senjak, sigurno znate zašto je to posebno interesantan kraj Beograda. U ovoj zelenoj oazi, među kućama sa dvorištima smeštene su rezidencije diplomata, internacionalne škole i zanimljivi restorani.

U neposrednoj blizini Muzeja afričke umetnosti nalazi se kafić Dvorište koji stilom podseća na mediteranske restorane na obali mora. Prijatno osvetljenje, drveni nameštaj i udobne stolice daju atmosferu u kojoj će druženje sigurno potrajati. Kad je lepo vreme, otvorena je bašta u kojoj se sedi na drvenim klupama sa udobnim jastucima. Ponuda pića je standardna, a ovde postoji i mogućnost lakog obroka. Dozvoljeno je dovođenje kućnih ljubimaca.

Posebno interesantna u Dvorištu jeste prodavnica organske hrane Kooperativa Vranić Organić. Ovde se može pronaći povrće i voće, organski i tradicionalni proizvodi malih poljoprivrednih proizvođača. Iza ove prodavnice stoji interesantan koncept koji zaslužuje poseban tekst koji ću uskoro objaviti.

Isprobala sam povrće, sir i čajeve i oduševila sam se kvalitetom, ukusima i mirisima koji su me podsetili na neko prošlo vreme kada je bilo lako nabaviti kvalitetne namirnice direktno od proizvođača. Sigurno znate da u Danskoj dominira organska proizvodnja hrane, a da je hygge danski koncept. Stoga je ovakva prodavnica još jedan od razloga zašto se Dvorište nalazi među najboljim hygge mestima u Beogradu.

Small Tree Salon de Thé
Svetog Save 12, Vračar

Kada je otvorena čajdžinica Small Tree, pomislila sam da se jedan od mojh snova ostvario. Da sam sama otvorila kafić, bio bi poput ovog mesta. Udobnost stolica, svećice, prijatni mirisi, diskretna muzika, čaj i kolači čine zajedno atmosferu koja hrani sva naša čula.

U čajdžinici nije dozvoljeno pušenje. Ovde je dominantan miris i ukus čaja, a u ponudi su i sirovi kolači i torte. Prave se od pistaća, indijskih oraha, badema i voća.

U Small Tree čajdžinici mogu da se kupe čajevi na meru, iz čitavog sveta. Takođe mogu da se nabave različiti čajnici, šoljice i čaše i oprema za pripremanje mača čaja. Kao što kažu u Small tree: „Čaj je mnogo više od navike, čaj je stil života, u šoljici čaj ćete pronaći mir, spokoj, sreću i potpunu relaksaciju”, a upravo je to ono što čini hygge predah.

Ovo je jedno od mojih omiljenih hygge mesta u Beogradu, gde se rado susrećem s prijateljima i gde je moguće organizovati i poslovni sastanak, ako nema mnogo učesnika.

Lava Nova
Kneza Miloša 77, Savski venac

hygge-kafici-lava-novaU Čkaljinom sokaku, mirnom kutku u neposrednoj blizini užurbane ulice Kneza Miloša, nalazi se kafić Lava Nova koji me uvek iznova obraduje uređenjem enterijera. Kafić je u dva nivoa, u njemu su udobne stolice i klupe, a podeljen je u nekoliko delova koji su različito uređeni.

Ovde postoji peć na drva, prijatno osvetljenje, fenjeri i sveće i zanimljivi ukrasi. Među njima su i jastučići sa motivacionim porukama. Sve to čini prijatnu atmosferu gde je moguće i druženje i čitanje knjige.

Posebno iznenađenje za one koji prvi put posete ovaj kafić biće prelepa bašta za koju ne biste očekivali da je ovde vidite. Ponuda pića je standardna, a ovde je u ponudi i hrana.

Centar za lični razvoj Lepo mi je ovde organizuje radionice, predavanja i seminare. Kafić ima malu binu na kojoj su dosad gostovali poznati umetnici i stručnjaci. Ovde sam slušala Alis Marić, autorku bloga Čitaj knjigu. Ako još uvek ne poznajete ovaj blog, posetite ga već danas.

Familija bistro 
Skadarska 7

hygge-kafici-familijaNa početku beogradske boemske četvrti nalazi se neobičan kafić čije zidove krase zelene tapete sa motivima iz nordijske narodne umetnosti: ptice, jelen, leptiri, drveće. Ambijent je uređen tako da podseća na dom u kojem se čuvaju uspomene. Na zidovima su fotografije i predmeti iz nekih prošlih vremena.

Osvetljenje je prijatno, prigušeno. Nameštaj je od drveta i karakterističan za pabove. Kafić ima  i bašticu koja je otvorena kad je lepo vreme. Muzika nije glasna, osim onih večeri kad muzičari sviraju i pevaju uživo. Ponuda pića je standardna.

Mnogo puta sam prošla pored ovog kafića pre nego što sam prvi put ušla u njega. Izgled spolja ne obećava, ali enterijer je uređen tako da omogućava prijatan predah između dve obaveze u gradu.

Kafić hotela Marriott 
Vase Čarapića 2-4

hygge-kafici-marriottHotel Marriot Courtyard Belgrade City Center jedno je od mesta na koje sam počela da dolazim u potrazi za tišinom. Danas se u mnogim kafićima pušta glasna muzika, naročito u poslepodnevnim satima. Zbog toga je u njima nemoguće opuštanje i prijatno ćaskanje s prijateljima – jer sve vreme moramo da se dovikujemo.

Ovde dolazim na čaj s pogledom na gradski trg. Kafić se nalazi na prvom spratu, ima spoljne zidove od stakla kroz koje može da se posmatra užurbanost centra Beograda. Ovde može da se razgovara u miru ili čita knjiga.

Fotelje su udobne, osvetljenje prijatno, nema glasne muzike, a izolacija je dobra i ne čuje se spoljna buka. Ponuda pića je standardna, a imaju dobar izbor čajeva. Takođe, ovde ima i dobrih kolača. Odmah pored kafića nalazi se i restoran.