Praznici se približavaju, polako ukrašavamo dom, palimo lampice i razmišljamo šta da kupimo svojim najbližima za poklon za Novu godinu. Kod nas se pokloni daruju uglavnom za Novu godinu, ali i za Božić.

Kupovina poklona trebalo bi da predstavlja uživanje koliko i samo darivanje. Stoga predlažem da pustite muziku koja vas opušta, skuvate omiljeni čaj ili kafu, udobno se smestite i osetite u sebi radost darivanja. Potom napišite spisak osoba za koje kupujete darove. Pored svakog imena zapišite šta biste želeli da mu/joj poklonite.

Za Novu godinu pred nama odaberite poklone za voljene osobe, porodicu i prijatelje koji im odgovaraju i čije korišćenje će im činiti zadovoljstvo. Iznenadite ih originalnim hygge darovima koji će ih podsetiti na vas svaki put kad ih budu koristili.

Jednostavne stvari koje se nalaze na ovom spisku možete da pronađete u domaćim radnjama. Poklone možete da upakujete sami i uz svaki ubacite i prigodnu poruku ili čestitku. Ako vam poklone pakuju u radnji u kojoj nemaju ukrasni papir, možete ih ubaciti u ukrasne kese.

Pokloni za Novu godinu u hygge stilu

pokloni-za-novu-godinu1. Šolja – Ima praktičnu i dekorativnu namenu, može da se koristi svakodnevno, u posebnim prilikama, ili da se čuva u vitrini kao ukras. Izaberite starinsku šolju ili neku na kojoj je napisana neka lepa poruka. Možete da odaberete crvenu ili drugu šolju u prazničnom stilu. Hygge koncept podrazumeva uživanje u toplim napicima, tako da je šolja odličan izbor.

2. Kvalitetan kakao za toplu čokoladu – U sve više prodavnica može da se kupi kvalitetan kakao prah bez dodatka šećera i aditiva. On je osnova za dobru toplu čokoladu, jedan od omiljenih napitaka u zimskom periodu kada uživamo u toplini i udobnosti svog doma.

3. Čaj – Ponuda čaja u listićima sve je bogatija. Bilo da želite da poklonite standardni biljni ili čaj egzotičnog ukusa, odličan izbor postoji u čajdžinici Small Tree u Beogradu. Preporučujem nanu u listićima, Mogo&Mogo čaj u kojem dominira ukus manga i Ruski karavan (crni čaj sa začinima), u pakovanjima od 50g ili 100g. U čajdžinici možete da predahnete od kupovine poklona, popijete čaj i uživate u hygge atmosferi.

4. Tegla domaćeg džema – Ako ste ove godine spremali domaći džem, lepo upakovana tegla obradovaće nekog ko sam ne sprema domaću zimnicu. Bilo da je u pitanju pekmez, domaće slatko ili tegla ajvara, prijatno ćete iznenaditi osobu kojoj ste namenili takav poklon za Novu godinu.

5. Domaći kolači – Rustična torta sa dunjom ukrašena domaćim čipsom od kruške biće pun pogodak ako je poklonite nekom ko ume da ceni ljubav i trud koji ste uložili da biste je napravili. Ova starinska torta u potpunosti se uklapa u hygge koncept. Recept možete da pronađete na blogu Vitki gurman.

6. Sveće – Hrana i piće su prva asocijacija na praznike, a sveće u različitim svećnjacima i fenjerima mogu da pomognu da se stvori praznična atmosfera u domu. Čak i sveće na bateriju mogu da posluže da uživamo na hygge način, naročito kad u našem domu žive mala deca i kućni ljubimci.

7. Ukrasi za jelku – Ručno rađeni ukrasi od prirodnih materijala ili kuglice u veselim bojama svakog će obradovati kao poklon. Ove godine dobila sam čokoladne kuglice i male Deda Mrazove kojima može da se okiti jelka ili da se stave u posudu kao deo praznične dekoracije. Lampice su takođe dobar izbor. Imam zvezdice, a planiram da nabavim i srca. Njihova blaga svetlost odlično se uklapa u hygge koncept.

8. Tople čarape – Hygge ne može da se zamisli bez toplih čarapa. Ručno pletene od domaće vune u prirodnim bojama ili meke čarape pastelnih boja kupljene u nekoj radnji dobro dođu tokom hladnih zimskih dana. S obzirom da su praznici, pronađite šarene čarape i obradujte nekog ko bi želeo da ih ima, ali nikako da ih nabavi.

9. Veliki šal – Nakon vrućeg leta, stigla je hladna zima. Šal je praktičan i kad izlazimo napolje i da se zaogrnemo dok sedimo unutra. Može da se nosi i umesto kape, naročito kad duva vetar. U nekoliko radnji videla sam velike meke šalove različitih boja, za žene i muškarce, pravi izbor za decembarski dar.

10. Mekano ćebe – Toplo, meko ćebe dobro dođe zimi, ali i u jesen i u proleće. Ako se gleda televizija ili se radi do kasno, dobro je prebaciti ćebe preko nogu ili se zaogrnuti. Toplina nam pomaže da se opustimo i osećamo ugodnije – a to je upravo poenta hygge koncepta. Zbog toga je i ćebe na spisku hygge poklona.

Nadam se da vam nakon čitanja ovog teksta kupovina poklona neće teško pasti i da ćete uživati u darivanju. Ne zaboravite da kupite još jedan hygge poklon, za sebe, možda nešto što sebi nikad dosad niste poklonili.

Više o hygge principima možete da pročitate kada preuzmete Jesenji hygge – Vodič kroz skandinavske tajne srećnog života