U velikom broju prodavnica u Beogradu može da se pronađe lep i kvalitetan džemper. Izbor je toliko raznolik da svako može da pronađe džemper za sebe. Izrađen od vune, pamuka, uz dodatak veštačkih vlakana. Jednobojan, dvobojan, višebojan. Ponuda nikad nije bila bolja.

Ako džemper kupimo u radnji neke od poznatih međunarodnih kompanija, sigurno ćemo biti u trendu. Isti takav imaće još puno ljudi i u našoj zemlji i u inostranstvu. Ali, masovnost i jeste suština trenda. Danas možemo da kupimo isti džemper kakav nosi naša omiljena glumica i da se osećamo veoma prijatno zbog toga. To je jedna od prednosti ako naš izbor bude poznati brend.

Postoje i prodavnice domaćih proizvođača koji su prešli put od porodične manufakture do moderne fabrike. Njihovi džemperi se zanimljivim dizajnom izdvajaju i u današnjoj velikoj ponudi. Najčešće su dobrog kvaliteta i dugo traju.

Imam jedan takav sivi džemper koji zimi obučem čim ustanem. Još uvek je mek i neverovatno prijatan za nošenje. Napravljen je u Adi, malom mestu u Vojvodini koja je poznata po proizvodnji džempera i trikotaže.

Moj izbor: Džemper i rukavice kupila sam od pletilja

topli-dzemperPočetak ove zimske sezone nije doneo mnogo ledenih dana. Ipak, ujutro i uveče najviše mi prija vunena odeća. U potrazi za odevnim predmetima od vune, prošetala sam centrom grada. S obzirom da volim neobične stvari, preskočila sam prodavnice.

U Galeriji Progres do 15. januara traje Festival srpske i ruske kulture na kojem izlažu zanatlije iz Srbije i Rusije. Posećujem ovaj bazar svake godine, a ovog puta oduševio me izbor odevnih predmeta od vune. Meki i topli hygge džemperi, rukavice i čarape veoma interesantnog dizajna.

Čim sam izašla iz galerije, u Knez Mihailovoj ulici naišla sam na drvene tezge pletilja koje prodaju izuzetno lepe vunene predmete. U ponudi su jakne, džemper, kape, šalovi, rukavice, čarape… Tu sam pronašla džemper za sebe. Malo dalje, kod nekadašnjeg Ruskog cara, na Trgu otvorenog srca, ponuda je slična, s tim što ovde ima više stvari za decu.

vunene-rukaviceNa kraju sam sišla do pijace Zeleni venac i razgovarala sa troje prodavaca. Žena koja se bavi pletenjem živi kod Užica i u Beograd donosi pre svega klasične jednobojne debele vunene čarape. Šarama ukrašava predmete koji su namenjeni ženama i deci. Posebno mi se dopalo što je ponudu proširila i rukavicama sa nordijskom šarom. Odlično su mi se uklopile uz ostalu odeću.

Mladi par prodaje odevne predmete od vune koji su izrađeni na Staroj planini. Zanimljivo je da kod njih može da se kupi i vuna u prirodnim bež i smeđim nijansama. Pletenje je jedna od omiljenih hygge aktivnosti. Vuna iz domaće radinosti je pravi izbor za izradu hygge džempera i drugih vunenih stvari.

Prošetala sam samo uskim centrom grada i pronašla izuzetno dobar izbor hygge vunenih odevnih predmeta. Verujem da bi me obilazak drugih delova grada i drugih mesta u Srbiji još više iznenadio kreativnošću i izborom.

Više o hygge principima možete da pročitate kada preuzmete Jesenji hygge – Vodič kroz skandinavske tajne srećnog života

Kad sam bila mala, imali smo teta Ružu koja nam je svake zime plela džempere kakve god smo zamislili. Srećom, još uvek mogu da se pronađu osobe koje po porudžbini pletu džemper i druge vunene odevne predmete. One su pravi izbor ako želite da nosite vunenu odeću koju ste sami dizajnirali i ako želite da nosite vunenu odeću kakvu samo vi imate.