Vreme zimskih praznika ne može da se zamisli bez mirisnih medenjaka. Sama njihova priprema, divni mirisi začina koji se šire toplom kuhinjom, topljenje pečenog kolačića u ustima, odlaganje medenjaka u kutiju, ukrašavanje, poklanjanje prijateljima – sve to čini divnu prazničnu atmosferu koja u nama budi životnu radost. Bakini medenjaci!

Recept koji koristim potiče iz Nemačke. Pre mnogo godina baka mi je pokazala kako se prave medenjaci. S obzirom da se u mojoj porodici Božić slavio dvaput, sitne kolače smo pekli oko 22. decembra. Do 25. decembra su „otpustili“, odnosno postali sočniji. Zanimljivo je da kolači spremljeni po ovakvim starinskim receptima dugo ostaju sveži. A čini mi se i da postaju ukusniji što duže stoje. Kad budete probali medenjake, pomislićete: Oh, sada znam šta je to hygge!

praznicni-medenjaciZa mirisne Bakine medenjake potrebni su sledeći sastojci:

225 g meda
225 g šećera
225 g putera
pola šoljice vode – oko 1 dl
570 g prosejanog belog brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica karanfilića usitnjenog u avanu
pola kašičice samlevenog cimeta
1 kašičica samlevenog sušenog đumbira

 

 

Priprema, pečenje i čuvanje:

  1. U šerpu stavite med, šećer, puter i vodu i istopite na tihoj vatri, uz mešanje drvenom varjačom. Birajte polovinu jačine vaše ringle.
  2. Prosejano brašno, sodu bikarbonu i začine pomešajte u većoj činiji za mešenje.
  3. Dodajte otopljen med sa drugim sastojcima i umešajte u brašno energičnim pokretima drvenom varjačom. Testo premesite rukom, formirajte loptu. „Štrpnite“ malo testa i probajte sirovo, zamislite ukus pečenih medenjaka.
  4. Činiju pokrijte providnom folijom. Testo ostavite da stoji preko noći na stolu ili u kuhinjskom ormariću, nikako u frižideru.
  5. hygge-medenjaciSledećeg dana testo će biti čvrsto i moći će lako da se razvalja oklagijom. Površinu na kojoj ćete razvaljati testo pospite brašnom. Ne bi trebalo koristiti dodatno brašno za posipanje testa, ako nije baš neophodno.
  6. Modlicama vadite različite oblike medenjaka, poslažite ih u pleh, i to na papir za pečenje i pecite ih oko 15 minuta na 180 stepeni. Tokom pečenja, više puta proverite da medenjaci nisu ranije pečeni, jer to zavisi od same rerne.
  7. Medenjake izvadite iz pleha na tanjir i ostavite da se ohlade, a u plehu pecite sledeću turu medenjaka, dok svi ne budu ispečeni.
  8. Ohlađene medenjake složite u kutiju sa poklopcem ili u činiju koju ćete pokriti pamučnom kuhinjskom krpom i tako ih čuvajte.

Ako želite hrskave medenjake, testo razvaljajte na debljinu oko 5 mm, a ako želite mekše kolačiće, testo treba da bude deblje, otprilike 8 mm. Takođe možete i da pravite kuglice veličine većeg oraha i spljoštite ih rukom kada ih stavite u pleh za pečenje. U svaki okrugli medenjak možete da dodate (utisnete rukom) po ¼ oraha.

U pitanju je klasičan recept sa šećerom i brašnom. Obično umesto belog stavim žuti šećer, isključivo zato što pojačava aromu medenjaka. Nisam isprobala ovaj recept sa izmenjenim sastojcima (zamena za šećer, med, belo brašno), pa ne mogu da kažem da li modifikovani recept može da uspe. Pretpostavljam da bi svež đumbir izmenio ukus medenjaka na interesantan način.

nemacki-medenjaciMedenjake možemo da ukrasimo različitim šarama, kao i različitim (prirodnim) bojama. Ako ih poklanjamo prijateljima, lepo je da se zapakuju u dekorativnu limenu kutiju, ili kutiju od recikliranog kartona koju možemo da uvežemo ukrasnom satenskom ili trakom od prirodnih materijala. Možemo čak i da napravimo ukrase za jelku od medenjaka.

Medenjaci ne moraju da se prave samo za praznike. Mnogo su ukusniji od kupovnog keksa, pa se isplati uložiti malo truda da bi se kasnije uživalo u popodnevnoj kafi ili čaju uz mirisni medenjak.

Osim toga, pošto govorimo o hygge konceptu i životnoj radosti: Svaki dan može da bude praznik, zar ne?

Više o hygge principima možete da pročitate kada preuzmete Jesenji hygge – Vodič kroz skandinavske tajne srećnog života 

Divne medenjake koje možete da vidite na slikama za ovu priliku je spremila i fotografisala Biljana Setrakijan kojoj od srca zahvaljujem.